در این گزارش،بخش،عنوان،مقاله تلاش داریم در رابطه با مساله گمرکی درباره ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت و سامانه جامع ثبت سفارش و واردات ماشین آلات ، واردات ماشین آلات و ترخیص از گمرک توسط شرکت ترخیص کار نکات مهمی را بیان نماییم.
الف) مفروضات – شرکت «الف» واحد تولیدی مجازی است و در نظر دارد اقدام به واردات ماشین آلات واردات کالا از چین برای تکمیل واحد تولیدی که در ادامه مرحله ساخت کنونی تولیدی قرار می گیرد به علاوه یک دستگاه ماشین که قرار است جایگزین ماشینی که در حال کنونی از فعالیت افتاده است را از خارج وارد نماید. ۲- با انجام ثبت سفارش کالا در سامانه جامع ثبت سفارش کالا مقدمات واردات کالا را فراهم می کند و کالا بعد از زمانی به گمرک بندر رسیده است. ٣- نرخ تعذفه گمرکی حقوق ورودی ماشین آلات برای کامل شدن فرایند ساخت حاضر ۶ درصد ارزش گمرکی است و نرخ تعرفه گمرکی حقوق واردات یک دستگاه ماشین جا به جا ۲۰ درصد ارزش است. ۴- صاحب کالا از مفاد بند «غه ماده ۱۱۹ قانون گمرک دایر به معافیت ماشین آلات خط تولید به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت توسط واحدهای تولید، صنعتی و معدنی مجاز» اطلاع دارد.
واردات ماشین آلات و ترخیص از گمرک
ب) مطلوبست ۱- نحوه اقدام مالک کالا در معرفی و اعلام کالا به گمرک.
۲-عملکرد گمرک در هنگام قبول اظهارنامه یا بعد از اظهار وارسی کالا. ٣- شیوه عمل مالک کالا در مراجعه به وزارت صنعت، معدن دریافت دستور معافیت. ۴- اقدام وزارت صنعت، معدن و تجارت در قبول یا رد درخواست معافیت از حقوق ورودی چه خواهد بود؟
ج) حل مسئله
گزینه اول: مالک کالا اظهارنامه به شکل زیر تنظیم می کند:
۱- ماشین آلاتی که برای کامل شدن واحد تولید در نظر گرفته شده است با توجه به کاربرد آن و نقشی که در فرآیند تولید دارد، همچنین تطبیق با کد هشت رقمی مربوط به عنوان قلم اول اظهارنامه و حقوق ورودی آن با نرخ تعرفه درصد (جزء مفروضات) محاسبه می گردد.
۲- ماشین جایگزین در خط تولید که نظیر آن قبلا خراب شده و باید جا به جا می شد، به اسم قلم دوم اظهارنامه و حقوق واردات آن با نرخ ۲۰ درصد میخواهد نظرگمرک را برای اخذ وجوه حقوق ورودی در محاسبه می گردد.
۳- صاحب کالا می خواهد نظر گمرک را برای اخذ قلم کالای ذکر شده به طور سپرده تا ارایه حکم معافیت جلد به حکم معافيت جلب نماید.
۱-ماشین آلات برای تکمیل فرایند ساخت (یا حتی اگر برای افزایش کارایی خط تولید باشد) در صورتیکه اطمینان حاصل شود (به وسیله وزارت صنعت، معدن و تجارت) که در ادامه با جای معینی از فرایند تولید حاضر قرار میگیرد از موارد شامل شده معاف بند «غ» ماده ۱۱۹ قانون گمرک است، البته با رعایت قوانین مربوط به عدم ساخت در داخل
۲-ماشین آلات مستعمل برای تکمیل خط تولید و به طور کلی، کالاهای مستعمل مشمول معافیت نیستند (مگر موارد خاصی که ممکن است بنا به مصالح خاص مشمول معافیت شده یا بشوند).
۳-ماشین آلات مستعمل برای تکمیل خط تولید و به طور کلی، کالاهای مستعمل مشمول معافیت نیستند (مگر موارد خاصی که ممکن است بنا به مصالح خاص مشمول معافیت شده یا بشوند).
۴-گمرک با درخواست سپرده بابت حقوق ورودی کالا موافقت نمی کند، زیرا در ان مقطع دستورمعافیتی ارائه نشده است، برفرض که صاحب کالا موفق شود.
بعدأ حكم معافیت را بگیرد در آن هنگام می تواند مراجعه کند البته با توجه به |زمان|تایم|مهلتدستور معافیت به گمرک تسلیم شود مبلغ پرداختی مربوطه قابل استرداد است.
۵-به نظر می رسد، همانطور که گمرک در پاره ای از موارد مثل ارزشگذاری کالا بعد از ترخیص کالا از گمرک یا ضمن ترخیص کالا با قطع مرور زمان نسبت به مبلغی معین، حق بررسی و تحقیق راجع به ارزش کالا را محفوظ می دارد که ممکن است تحقق این امر به بعد از شش ماه مهلت مرور زمان صورت بگیرد صاحب کالا هم در مورد معافیت بتواند چنانچه در هنگام ترخیص حكم – معافیت صادر نشده است، قطع مرور زمان نسبت به مبلغ مشخص تا صدور : حکم معافیت به عمل آورد و حتی اگر حکم معافیت بعد از شش ماه صادر و تسلیم گردد از مزایای آن استفاده نماید.
گزینه دوم: دارنده کالا بعد از ترخیص کالا از گمرک برای استفاده از مزایای بندغه ماده ۱۱۹ قانون گمرک اقدام به طرح موضوع در واحد ذیربط وزارت صنعت، معدن و تجارت برای صدور حکم معافیت میکند. وزارت خانه مذکور مبنای صدور حکم معافیت را احراز موارد زیر قرار میگیرد.
۱-متقاضی تولیدکننده مجاز باشد.
٢- کالای وارده در امتداد خط تولید با ماشین آلات توسعه باشد.
٣- از انواعی نباشد که تولید داخل دارد.
۴- نصب آن در ادامه فرایند ساخت یا جای مشخصی در خط تولید، احراز شود تا شرط باهم عرضه شدن را محقق نماید. برای اطمینان از اینکه جداگانه عرضه نمی شود.
نکات مهم:
۱-صدور حکم معافیت با توجه به لازم بودن کنترل مورد های چهارگانه بالا مستلزم مدت است، به همین دلیل نباید منتظر بود که در همان اول واردات کالا یا پیش از ترخیص کالا از گمرک ، احکام معافیت صادر شود اما چنانچه ساز و کار بهتری تری از سمت وزارت صنعت، معدن و تجارت (وزارت بازرگانی ) در راستای تسهیلات برای صنایع کشور فکر شده باشد، بعید نخواهد بود اگر در همان شروع کار به طور مشروط احکام معافیت صادر گردد و از تاجر تضمین لازم اخذ کند تا شرط با هم عرضه شدن محقق گردد.
۲-تکیه بر بند «ماشین آلات کامل فرایند ساخت» به این معنا نمی باشد که الزامة تمام اجزا و قطعات مراحل ساخت باید از خارج خریداری شده باشد تا اعطای معافیت امکان پذیر شود. بلکه اگر واردکننده آن بخش از قطعات و قطعات را از ابتدا به خاطر امکان تهیه آنها در داخل کشور ثبت سفارش کالا نکرده باشد باز هم با رعایت ضوابط، اعطای معافیت امکان پذیر است.
گزینه سوم: وزارت صنعت، معدن و تجارت در صورت احراز قوانین اعطای معافیت ماشین آلات برای تکمیل خط ساخت با پیشرفت درجه کیفی تولید، فرمان معافیت صادر می نماید، ولی برای ماشین جایگزین تسری نمی دهد.
نکات مهم:
مفاد بند «غ» ماده ۱۱۹ قانون گمرک فقط ماشین آلات فرایند تولید را شامل می شود، نه قطعات یا یک دستگاه که در فرایند تولید جایگزین می شود، پس ماشینی که به نام جایگزین ماشین اسقاط شده واردات و در درخواست معافیت درج شده ، پذیرفته نخواهد شد و در حالتی که قرار بر استرداد وجوه : پرداختی باشد، از این بابت وجهی مسترد نمی شود.